Večeras je (8.maja 2018) u prostorijama Mreže za izgradnju mira, u Sarajevu, Obala Kulina Bana br.39, održana promocija knjiga Žane Alpeza iz Grude. Žana je predsjednica Udruženja “Pravi put” i veoma aktivna u nevladinom sektoru, filantrop i dobitnica mnogobrojnih priznanja za svoj rad i društveni aktivizam.

Knjiga “Izopačeno čovječanstvo” je skup Kolumni koje je autorica Žena Alpeza pisala za države u regiji (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) u zadnjih godinu dana. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologijama, licemjerstva i beznađa u svakodnevnom životu iz perspektive autora.

Ovo je knjiga u kojoj se mogu naći krici i vapaji iz svakodnevnice našeg života, primjer nas, kako živimo u doba koji se okrutno odnosi prema pojedincima. Autorica razmatra odnos dobra i zla ne kroz apstraktne, metafizičke odnose, već kao stvarnost koja nas svakodnevno okružuje, kroz naš odnos prema onima koji su u raljama zla nepravednog društva.

U knjizi se navode primjeri u osamljenima, izgubljenima, osobama s psihičkim poteškoćama, osobama s invaliditetom, okrutnostima prema životinjama, naš odnos prema siromašnima, odnos prema nemoćnima i puno drugoga.