Žana Alpeza

Tebi pišem, nemam riječi. Koje su riječi koje bi mogle opisati tvoju bol, tvoju tugu, tvoju patnju ?! Žalost, tvoj jedan dan, sat, minut, sekundi. Nemam riječi …
Kažu da je Bog stvorio majku na ovom planetu jer nije mogao biti svugdje; Ali samo majku.
Majko Srebrenice, ni kiše, ni vatra, niti vjetar ne mogu izbrisati mrlje zločine. Ali ja Vam ostavljam mir. Mir vam darujem, ne dajem vam ga kakvog vam ga svijet daje. Voljela bih da ti pomogne, da ti pomogne da pronađeš put koji vodi iz svijesti. Ali morat će se sama pronaći pronađeš taj put.

Tolike godine patnje. Šta je patnja majko Srebrenice? Patnja zadaje bol samo zato što se bojiš. Ona i proganja zato što bježiš od nje. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ne učiniš time.Ne daj da vam razdire bol u grudima. Nije ništa na ovome svijetu bez razloga. Tvoja suza, tvoji potoci suza za sinove, muževe, braće, kćerkama, djecu i sve ostale nije ništa bez razloga. Bog je odabrao jer možete podnijeti, stavlja se uz sebe sa kušnjom. Bog ti ne šalje očaj da bi vas ubio, već da bi probudio novi nadu, novi život u tebi.

Majko Srebrenice što je Zlo što te snašlo? Majko Srebrenice, nemoj tražiti niti tragati za zlim, jer ako stigneš do Zla nećeš ništa naći, jer ako se boriš protiv čudovišta, molim te pazi da te ne uzme k sebi u naručje, jer ako dugo gledaš u ponor, ponor gleda u tebe. Zlo ide od puta do puta, skače sa jednog na drugog i ostavlja nam da ubijemo ljušture koje više tako i nisu žive..
Ti si Majko Srebrenice, ta što si otjerala utvare koje strše u tami..

Majko Srebrenice što je Mržnja? Majko Srebrenice, znaš da mrak ne može protjerati mrak, to može samo Svjetlo. Znaš da mržnju ne može otjerati mržnja, ne dopusti nikome da ti umanjuje dušu tjerajući te da nekoga mrziš. Sablast koja je lutala nije ostavila ni svoju sjenu.

Majko Srebrenice što je Snaga? Svaki djelić tvoga biće, svaka kap, sva snaga uma, sva snaga tijela. Naučila si svih ovih godina da su slabi oni koji su okrutni i zato si se sve snage pretvorili u ogromnu silu što pobjeđuje tamne duhove zla i gospodare tamu.

Majka su pokušavali da vas dovedu do RUBE. Rekli su ti “Priđi ka rubu!”, Rekli “Bojim se”, oni su te gurnuli. A ti si poletjela – jer oni nisu znali da si izgradio KRILA.

Kolumna objavljena na Web Info Platformi Hocu.ba//:

https://www.hocu.ba/index.php/hocu.prostor/krila-majke-srebrenice/