U zadnja dva članka sam pisala o psihičkim poteškoćama, kakav je naš stav, kako im možemo pomoći, na koji način se oni mogu osjećati korisnim za sebe, pa onda za društvo.

Ovdje ću govoriti o poznatim javnim osobama koje su se borile ili borile, nosile, radile, glume, pjevaju, vode države, znanstvenike i druge koji imaju psihičke poteškoće.

Ova slika prikazuje ih par njih.

Tko je na slici tko je obilježio povijest …

Abraham Lincoln je cijeli život borio protiv kliničkih depresije ….

Predsjednik za koji se zna da pati od kliničkih depresije u današnje vrijeme gotovo je nezamisliva pojava i mnogi bi politički protivnici istodobno iskoristili da bi ga diskreditirali u javnosti i prikazali ga kao nesposobni za obavljanje tih funkcija.

Međutim, zanimljivo je da je jedan od najvećih američkih predsjednika u povijesti, tijekom čitavog svog života vodio teška borba s kliničkim depresijom koja se u to doba nazivala ” melankolijom “.

Dolazio je iz obitelji u kojoj je bilo mnogo slučajeva psihičkih bolesti, a depresija je u njegovom slučaju bila toliko jaka da je Lincoln odbijao uz sebe nositi oštre predmete zbog straha da ne počini samoubojstvo. Tijekom života imao je nekoliko težih epizoda zbog kojih ponekad nije bio u stanju izvući se iz kreveta.

Autorica, ali i mnogi prije nje često su znali postavljati pitanje je li Lincolnova depresija bila otegotna okolnost ili upravo ono što ga je i pretvorilo u jednog od najsnažnijih osoba na političkoj sceni.

Da li je Albert Einstein bio autističan

Bio je jedan od najvećih genijalaca u povijesti, ali imao je i niz epizoda zbog kojih neki smatraju da je patio od autizma. Dok je radio na Princetonu jednom je prilikom zaboravio gdje živi.

“Da je rođen u 21. stoljeću gotovo je sigurno da bi pretrage već od malih nogu pokazale da se radi o poremećaju iz autističnog spektra. Da su ga roditelji odveli na pregled, to što je kasno počeo pričati, intenzivni fokus i asocijalno ponašanje definitivno bi uzbunilo liječnike i navelo ih da ispitaju radi li se o autizmu”.

Kad je bio dijete nije počeo govoriti do druge ili treće godine, a jednom kad je počeo znao je ponavljati rečenice što je jedno od uobičajenih znakova autizma. Isto tako, nije znao kontrolirati bijes pa bi znao histerično urlati “sve dok mu lice ne bi poplavilo”.

I premda mu je bio otegotna okolnost na počecima karijere s obzirom da ga zbog njegove neposrednosti mnogi smatraju umišljenim i bahatim, upravo ta autistične kvalitete odigrale veliki ulogu u njegovu uspjehu.

Andy Warhol volio je skupljati gomilu otpada

Andy Warhol u današnje vrijeme bio bi savršeni kandidat za neke od reality showova koji se bavi pomahnitalim sakupljačima, tzv. „Hoarderima”.

Unutar njegovog muzeja u Pittsburghu, nalazi se 610 vremenskih kapsula, a riječ je o kolekciji od 569 kartonskih kutija, 40 ormara i jednog velikog kovčega. Sveukupno, radi se o gotovo 300 tisuća različitih predmeta koje je Warhol skupljao tijekom života.

Umjetnost ili simptom psihičke bolesti … .što vi mislite

U nekim od kutija nalaze se četkice, srebrnina koju je uzimao na letove, fotografije, računi iz restorana, limenke Campbellove juhe, nošeno donje rublje, korice pizze i mumificirana ljudska noga.

“Za njega je više bilo bolje nego manje. Najjednostavnije objašnjeno, njegova umjetnost pokazala je njegovo preopterećenost obilje “, kaže Kalb i dodaje da je Warhol pokazao sve simptome ove poremećeje jer nije bio kolekcionar već očito nije bilo brige za organizaciju skupljenih predmeta.

I sam je bio svjestan da se radi o problemu o čemu je napisao i u svojoj knjizi “The Andy Warhol Diaries”, Kalb objašnjava da se skupljači vežu uz stvari jer nisu u stanju stvoriti smislene odnose s ljudima.

“Jednom kad sam nabavio prvi TV prestao sam brinuti za bliske odnose s drugim ljudima”, rekao je jednom prilikom.

Fjodor Dostojevski bio je bolesno ovisan o kocki

Dostojevski je jedan od najvećih pisaca u povijesti i čovjek koji je bio nepogrešiv u svojim opisima kompleksnih ljudskih stanja i vječnog borbi između razuma i emocija. Ne, mnogi ne znaju da je i sam pisac imao velike probleme s kockom. Iako je povremeno znao zaigrati bilijar ili domine, rulet je bio njegova najveća slabost … savršeno Dostojevski …

Upućeni tvrde da je ljubav prema kocki razvio još u djetinjstvu, i da je to vjerojatno reakcija na očevu opterećenje materijalnim.

Uz sve to imao je velike probleme s anksioznost i bio nagle naravi, a njegova ovisnost toliko je otela kontrolu da je iskreno vjerovao da je sposoban predvidjeti gdje će loptica završiti. Sve je dodatno osnažila i njegovu početnu sreću što je dovelo do uvjerenja da je sposobna utjecati na rezultat igre.

Budući da je neprestano bio u dugovima, napisao je “Kockara” kako bi ih otplatio, inspiraciju je očito izgubila iz vlastitog života jer glavni lik, Aleksej Ivanovič, kockanje pokušava promijeniti svoj sud i postati respektabilni član društva.

Problem s kockom trajao je deset godina, a najgori trenutak bio je kada je prokleo novac koji je trebao prehraniti ljude. 1871. navodno je pobijedio svoju ovisnost iako nikada nije objasnio kako.

Mnogi tvrde da su ga osobni problemi pretvorili u jedan od najboljih psihologa među književnicima.

Te mnogi drugi …. Da li vam je poznato da je Charles Darwin vodio neprekidni borbu s anksioznostom koji je izazvao neizdržive glavobolje? Ili da je George Gershwin vjerojatno patio od ADHD-a?

Ali imajući različite dijagnoze, a kako je tko od njih nosio zamisao u 17. i 18. stoljeću kada nisu bili lijekovi, lijekovi ili druge vrste liječenja na koji način se nosili sa svojim stanjima, ostavili trag u povijesti čovječanstva ..

I vi možete ostaviti trag u čovječanstvu …

Napisala: Žana Alpeza

 

Objavljeno na web portalu Mreža Mira //:

Poznate osobe (genijalci) sa psihičkim smetnjama