U ime IREI i CPCD kao inicijatora sastanka pod nazivom “Otvoreni dijalog o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine” održanog 8.2.2024. u prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD), na kojem je dogovoreno da se pristupi izradi Deklaracije, šaljemo vam kratki izvještaj šta se sve dešavalo nakon vašeg potpisivanja ovog dokumenta.

Deklaraciju je potpisalo ukupno 118 organizacija do danas, a tekst Deklaracije sa potpisima možete vidjeti na ovom linku Potpišite Deklaraciju civilnog društva: želimo korak dalje ka EU! – Civilno drustvo

Deklaraciju smo poslali na relevantne adrese u Briselu, a do sada smo dobili dva odgovora: od Valentine Superti, direktorice za Zapadni Balkan Generalnog direktorata Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju. Ona je u svom pismu pozdravila i podržala Deklaraciju kao poziv vlastima BiH da osiguraju napredak u reformama koje se tiču EU. “Dozvolite da najprije naglasim ključnu ulogu koju organizacije civilnog društva poput vaših imaju u procesu europskih integracija. Osnaženo civilno društvo je ključna komponenta svakog demokratskog sistema, te je javne institucije moraju priznati i tretirati kao takvu“. Podsjetila je kako je Europska komisija nedvosmisleno opredijeljena za perspektivu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji kao jedne, jedinstvene i suverene države, te da je nakon dodjele kandidatskog statusa krajem 2022. godine javno opredjeljenje političkih stranaka za europske integracije kao strateški cilj donijelo pozitivne rezultate. Također, direktorica Superti je naglasila i kako EK vidi organizacije civilnog društva kao važan segment u svakoj fazi procesa integracije. „U pogledu novog Plana rasta za zapadni Balkan, Komisija će, u odgovarajućoj mjeri, u proces evaluacije finansijske pomoći EU za podršku provedbi reformi uključiti sve relevantne sudionike, uključujući i organizacije civilnog društva. Također računamo i na podršku organizacija civilnog društva da prate i nadziru institucije vlasti u provedbi mjera koje su zacrtane u njihovoj Reformskoj agendi, a koje imaju za cilj postizanje socio-ekonomskog približavanja, te podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u EU“. Slična poruka je stigla I od Barbare Jesus-Gimeno, šefice odsjeka za BiH i Kosovo DG NEAR.

Deklaraciju smo poslali na adrese nekoliko institucija vlasti (DEI, MVP i Predsjedavajućoj VMBiH).

Organizirali smo press konferenciju 7.3.2024. godine, na kojoj su stavove organizacija civilnog društva, iskazane kroz tekst Deklaracije, predstavili profesor Nerzuk Ćurak, Samir Mahmić iz Instituta za mlade KULT, i Aida Daguda, CPCD. Informacije o press konferenciji možete pogledati ovdje: DEKLARACIJA CIVILNOG DRUŠTVA: Poziv 113 organizacija iz cijele BiH na ispunjavanje uslova i otvaranje pregovora (objavi.ba) Press konferenciji je prisustvovalo 9 medijskih kuća, od čega 5 TV, 1 radio, 3 portala. Bila su dva gostovanja ovim povodom, Face TV i N1.

Deklaraciju smo poslali i u Delegaciju EU u BiH, i od njh smo dobili poziv na sastanak 11.3.2024, na kojem su učestvovali Snježana Ivandić (ADI), Azemina Vuković (IREI), i Aida Daguda (CPCD). Delegacija EU je predložila da organizuju susret nekoliko organizacija koje su potpisale Deklaraciju i političkih savjetnika ambasada članica EU u BiH.

Sastanak u Delegaciji EU sa političkim savjetnicima u ambasadama članica EU je održan 14.3.2024. Na sastanku je bilo prisutno 26 predstavnika i predstavnica ambasada i DEU, a četveročlanu delegaciju koja je predstavljala stavove iz Deklaracije činili su Snježana Ivandić (ADI), Ajka Rovčanin (KULT), Vladimir Andrle (La Benevolencija), i Aida Daguda (CPCD). Tokom malo više od sat vremena predstavljeni su stavovi iz Deklaracije, proces koji je doveo do njenog potpisivanja, kao i dalji koraci u vezi uključenja civilnog društva u proces EU integracija, uz živu diskusiju.

Ovime je zaokružen proces koji smo imali na umu prije mjesec dana – sada preostaje da se nadamo da će odluka Evropskog vijeća naredne sedmice biti pozitivna. Molim da imate na umu da je ovo bila inicijativa koja je sigurno makar nekim malim dijelom uticala na informisanu odluku zemalja članica i EU o otvaranju pregovora, gdje smo pokazali da imamo stav, da znamo pravovremeno reagovati I da smo sve ovo zajednički uradili, dokazujući da se važne stvari mogu raditi ponekad i bez granta.

Zbog toga čestitke svim potpisnicama!!

Udruga PRAVI PUT#cpcd#europskaunija#EU#deklaracija#civilnodruštvo#bih#pregovori