Kako li se lako sve zaboravlja kada dođe nova tema na dnevnu tapetu.Tako, i ne baš davno sjećamo se predizborne kampanju u Republici Hrvatskoj. I tu se sjećamo bivše predsjednice Republike Hrvatske gdje Kolinde Grabar Kitarović na Škorinu izjavu je samo uradila slijedeće „pokazala je srednji prst“. To je bio njezin na njegovu kampanju, koja je tema bila za žene i prava žena. No, neću se baviti pravom žena is lično u ovome tekstu već o ovoj nazovimo je „pojavi“. Svi mediji su odmah na prve stranice stavili, i kroz društvene medije,i nema tog medijskog kanala koji nije ovaj Kolindin odgovor stavio na naslovnicu.

Njezina je izjava uz pokazivanje prsta bila „Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku“

Definirati ćemo što ustvari znači kada nekome pokažete srednji prst?

„srednji prst, ručna gesta u kojoj je srednji prst uzdignut, drugi prsti obično stisnuti u šaku, a nadlanica okrenuta od gestikulatora. U mnogim kulturama, napose zapadnjačkima, isticanje ili pokazivanje srednjeg prsta smatra se opscenim, njime se izražava umjeren do krajnji prezir i u neverbalnoj komunikaciji označava isto što i vulgarizmi »od..bi«, »je se« itd Osim za izražavanje prezira, gesta se katkad također koristi iz zabave ili humora.

Srednji prst datira iz antičke Grčke, a koristio se također u antičkom Rimu. Povijesna, gesta je predstavljala falus. U nekim modernim kulturama stekla je sve veću prepoznatljivost kao znak nepoštovanja, a često je koriste glazbenicii (napose u hardcore punk bendovima i reperi), glumci, celebriteti, sportaši i političari. Tako kaže izvor wikipedia.

Cinički filozof Diogen, prikazan na slici J.-L. Gérômea, s velikom zemljanom posudom u kojoj je živio; kada su stranci u krčmi izrazili želju da makar nakratko vide velikog oratora Demostena, Diogen je navodno ispružio srednji prst i uzviknuo »ovo je, za vas, demagog Atenjana«.

Vratimo se u sadašnjost, kao svi „su zgroženi“ sa Kolindinim odgovorom nekome tamo novom političaru, kojio baca udice bez prethodnog znanja. Iskreno, ja sam uz bivšu predsjednicu, i ništa mi nije u mojim očima pokvarila mišljenje o njoj. Čak, ju podržim iz nekoliko razloga, čovjek se umori od svakodnevni gnjida koje bacaju otpadke na nas, pritom ne razmišljajući koliku štetu će napraviit, nadalje osim umora, ima tu i snažna poruka sa ovom „gestom“, ne trebate korisiti riječi na takve osobe.

Nastavlja se na slijedeći korak, a to je dali dami pripada da koristi ovakav vid komunikacije?

Pokazivanje srednjeg prsta obično se ne smatra ‘damskim potezom’, a one koje ga pokazuju inače proglašavamo nekulturnima. Svakako da to nije uljudna, ljubazna, kulturna ili slična komunikaciji, ali ljudi jednostavno sa druge strane pretjeraju s bacanjem kostiju, i onda da bi emocije bile zadovoljene uradiš samo ovaj kratki postupak.

U svakodnevnom životu postao normalna gesta ili?

U svakom slučaju, pokazivanje srednjeg prsta odavno je prevazišlo nacionalne, jezičke, kulturološke… okvire i granice. Danas se ovo gestikuliranje može vidjet svakodnevno, na svakom koraku – na koncertima, protestima, utakmicama, na ulici. Malo tko od nas nije upotrebio srednji prst dok je kao sudionik u prometu bio iznerviran određenom situacijom i postupkom drugog vozača, pa bi mu ovim gestom – pokazivanjem srednjeg prsta – jasno pokazao šta misli. Koliko li nam samo život servira svakodnevno situacija gdje nam se dimi iz ušiju, i tada svjesno ili nesvjesno pokažemo srednji prst, no u većini slučajeva poslije kada prestane dimiti iz ušiju, sebi kažemo „što mi je ovo trebalo“. Smatram da je najbolje da problem ili situaciji prenoći 24h, te ako i dalje smatrate da trebate ovu „gestu“ pokazati onda to uradite.

Nemojmo sebi dozvoliti, niti uopće da na neki način stigne do nas, naravno u ovoj džungli današnjice, kada pogledamo iz raznih sfera društvenoj ili drugog aspekta života, nam se čini da je to jedini način.

Žana Alpeza / OTPOR.Media