Hoćeš li naučiti u toku ovih godina da je jedino rješenje onima koji su ti zatvorila vrata pred nosom, da svijet pred tobom otvara bezbroj novih mogućnosti. U tom momentu ne čini se tako, osjećaj je neugodnosti, ljutnje, gnjeva. No, nema veće pobjede on one kada ste naučili da znate da uzvratiti na način da to uradite sa smiješkom na licu.

Koliko li je obećanja izrečeno, imaš osjećaj kao da je komadić srca ostao iz njih. Teško je, teško je ne pogledati iza leđa, teško je krenuti novim korakom dalje, ali to je jedini ispravni put.

Godine su donijele kroz život puno lekcija koje treba naučiti bez prethodnog najavljivanja, ili pomoć „zovi jokera“. Zbog toga i budite zahvalni, koliko god boljelo naučiti ćete ponovno dječjim korakom lagano.

Puno vremena je utrošeno i rijeka nade da naučiš nove korake. Počni prvo da sebe više cijeniš, stavi i ponavljaj svaki dan sebi „ imaš nova krila nauči letjeti“.

Kažu da je život scenarij, ili po Shopenhaurovoj knjizi „život kao predstava“, oni koji su je pročitali vidjeli su da ima puno primjera to jest iskustva ljudi kroz što su prošli ili prolaze. Doći će dana kada ćeš klonuti, ustani se nije ti mjesto na dnu.

Ne dozvoli sebi da se nađeš u situaciji „vidi što si me natjerao da uradim“. Premalo cijenimo sebe, dajemo se bez razmišljanja i posljedica, što nam poslije se odbija. Zastani dobro, i uđi u vlastitu dušu gledajući na sve ono što ne želite gledati. Ali, često nas obuzme gnjev i bijes. Teško je kontrolirati bijes, jer on katkad nema granica. Ima različite oblike, nekada bude užaren, hladan, ili hotimičan.

Živimo u svijetu koji nam na neki način govori da se ne smijemo utapati u samosažaljenju. Ali, smo svjesni da neki životni problemi tj. situacije zahtijevaju samosažaljenje.

Da bi prije iscijelio onu bol što je sada prisutna u tebi, sjeti se da sa smiješkom na licu, i lepršavosti stavova, energije, pozitive je tvoj svijet.

Život će dati ono što smo na neki način platili „skupo“, znam da je teško čekati ali isplati se.

Sjeti se i sebi ponavljaj da „čovjekovo napredovanje kreće od iznutra prema van“.

Žana Alpeza / OTPOR.Media