Da, kao što sam naslov govori … ne moraju “psihopati” biti u sobama za psihoterapiju ili u klinikama za liječenje, možda je baš vaš bhat, susjed, ljubazni trgovac, itd., Možemo nabrojati, taj “psihopat” .. Da ali kako Prepoznaj ovo Vuka obucenoga u odijelu sa čvrstim stajalištem, uspravnim hodom, itd.

Osobe sa ovakvim ponašanjem, to jest ja kažem zaista “dijagnozom”, ne mare za druge, nemaju empatiju prema drugima, emocionalna udaljenost od drugih je najčešća osobina koju imaju psihopati. Ne osjećaju empatiju prema drugima. Ljudi s ovog vrstom poremećaja zaokupljeni su vlastitim mislima i nemaju vremena za bilo koga drugoga i ne štete štete nanesene drugima svojim djelima.

Ne osjećaju se ni krivnju zbog svojih ponašanja, a ne osjećaju ni strah kao ostali ljudi.

Ali ako imate nekoga na sumnju, recimo svaki dan ima šefa / šeficu koji je hladan, ovdje je s druge strane vanjski svijet je besprijekorna … Vrlo dobro znaju zavarati ljude, manipulirati s njima itd.

Ajmo ovaj Vuka / Vučicu prepoznati i učiti simptom

…. Teško ih je prepoznati ‘na prvu’. Često, su vrlo privlačni, na trenutke, rekli bismo i neodoljivi. Međutim, kada jednom krenu crpiti vašu energiju, ne staju, ruše sve pred sobom… Ne dajući ništa zauzvrat, iscijedit će vas do kosti, potpuno ogoliti… Radi se o poremećenoj ličnosti, za koju je tipično odstupanje u reakcijama na poticaje: te su reakcije nesrazmjerne, neobične ili složene. Obično se radi o osobama nesposobnim da razumiju osjećaje drugih. Zahtijevaju goleme iskaze ljubavi i odanosti, ali nisu sposobne ponuditi isto zauzvrat.

Psihopate odlikuje prividno dobra inteligencija, snalažljivost, zabavnost i šarm, ali i manipulativnost, nepouzdanost, impulzivnost, egocentričnost, neiskrenost, siromaštvo emocija, bešćutnost, nedostatak krivnje i srama te antisocijalna ponašanja – uništavanje imovine, prijevare, krađe, nasilje. Ne podnose dosadu te stalno traže uzbuđenja (ovo zadnje za krađu, nasilje itd., ne mora biti tako često…).

Mnogo ih zovu „energetskim vampirima“, ali ja ću u ovome tekstu ipak odabrati riječ “Vuk“..

Ajmo vidjeti šefove/šefice/ili one na visokim pozicijama / političkim, vojnim, itd..

Msilim da po meni je to što je jako izraženo je „GLAD za MOĆI“….to teško mogu obuzdati…

Psihopate često privlače utjecajne pozicije preko kojih mogu ostvariti svoje potrebe za kontrolom i manipulacijom drugim osobama. Zato se takve osobe najčešće najugodnije osjećaju kada rade u tvrtki u kojoj postoji jasna hijerarhija i radna mjesta putem kojih je moguće kontrolirati što veći broj ljudi.

Ukoliko vaš šef ima tendenciju da sa zadovoljstvom ‘gazi’ ljude kojima je nadređen, a istovremeno se ‘uvlači’ osobama kojima je on podređen vrijeme je da razmislite o nekim promjenama.

KAKO SU DOBRI GLUMCI / Ma kakav OSKAR / mislim da mozak psihopata funkcionira drugačije od naših. Posebice dio mozga koji je odgovoran za emocije, pa tako psihopati često ne osjećaju strah, nemaju osjećaj žaljenja i ne reagiraju kao normalne osobe. Takve osobe često glume da im je žao ili da se boje samo kako bi manipulirale drugim osobama.

Podmetanje drugima /…. Uživaju u tome/

Psihopati su obično dobri odvjetnici i iznimno su vješti u izbjegavanju preuzimanja krivnje. Ne samo da nikada neće prihvatiti krivnju, već su takve osobe sklone manipulirati dokazima kako bi krivnju prebacili na druge. Šefovi psihopati uopće nemaju grižnju savjesti koristiti svoje zaposlenike kao ‘štitove’ ukoliko njihov status u kompaniji postane upitan.

Narcizam /… Psihopate često pogoni njihova želja za ostvarenjem sebičnih interesa. Iako će često lažirati osjećaj brige za druge i djelovati toplo i obzirno, riječ je o pripremanju terena za iskorištavanje u budućnosti. Takve osobe često prekidaju veze i prijateljstva bez ikakvih upozorenja, i to nakon što ustanove da im te osobe više nisu od koristi. Ukoliko je vaš šef sklon dijeljenju otkaza bez nekih posebnih razloga vrijeme je da počnete tražiti novo radno mjesto.

Obmanjivost /… Psihopati jednostavno ne žive po istim moralnim načelima kao i većina drugih ljudi, te osjećaju iznimno malo krivnje ili tjeskobe zbog izrečene laži.

Takve osobe upravo zbog nedostatka kajanja te vlastitih interesa stvaraju mreže laži koje su detaljno razrađene. Ako je vaš odnos sa šefom pun ‘nesporazuma’ i ‘lažnih pretpostavka’ bilo bi vrijeme da se suočite s pravom istinom.

Parazitsko ponašanje /… Baš pravo parazitsko ponašanje… Bez obzira igraju li na šarm ili manipulaciju, psihopati su korporativni vampiri i spremni su napraviti sve kako bi iz drugih izvukli kreativna rješenja i ideje i predstavili ih kao svoje. Najčešći trik jest da vam takva osoba ‘povjeri’ neku malu vlastitu ideju s namjerom da vi iznesete bolji prijedlog. U tom trenutku ta ideja postaje ‘vlasništvo’ psihopata.

Pretjerana kontrola: Već smo ustanovili da psihopati nemaju previše emocija, a šefovi psihopati svoje zaposlenike vide kao figure na šahovskoj ploči – potrošne i suvišne. Psihopati vole manipulirati ljudima na način da poskakuju na svaki njihov mig, pa čak i ako nemaju neke osobne koristi od toga. Ukoliko često razbijate glavu i pokušavate shvatiti racionalni razlog za postupke vašeg šefa prema vama – odgovor je možda jednostavniji nego što mislite…

Manipulacija emocijama /… sa Dušom „Kameleona“. Psihopati su socijalni kameleoni i mogu se vrlo laku uklopiti u bilo koji psihološki aspekt ukoliko od toga imaju koristi.

Koliko ih je samo na pozicijama vlasti, menadžera, političara, bankara, odvjetnika, itd…..

Nemojte pogriješiti – psihopati djeluju pouzdano i psihički otporni, no zapamtite NE ULAZITE u peukovu mrežu, niti u igrama s kameleonima!

Napisala: Žana Alpeza

 

Kolumna Objavljena na web portalu Mreže Mira BiH na vezi //

Nisu svi PSIHOPATI u ludnicama, neki su i na sastancima, neki u bračnim krevetima