Ja ne volim riječ grijeh….ta riječ ustvari podrazumijeva da nam se sudi i da smo proglašeni krivima..

Tokom naših života tokom naših stoljeća / puno pogrešnih pogleda i tumačenja su se nagomilali oko takvih riječi što je ustvari – grijeh, ali usred neznanja, usred nerazumijevanja, ili možda nekakvih želja da se stvari kontroliraju, ali one sadrže samo srž istine. Trebali bi da pogledamo da iza takvih tumačenja da prepoznamo realnost, jer da ne bi ostali zaglavljeni na nivou same riječi.

Riječ nije ništa drugo već sredstvo za postizanje cilja…

Riječ predstavlja apstrakciju, možda predstavlja putokaz ili krije nešto iza sebe… Ako na primjer uzmemo neku riječ recimo „orah“, možda ste puno čitali o njemu, o njegovim ljekovitim sastojcima, uticaju na zdravlje, korištenju za razne slastice i slično, ali ako ga niste probali vi nećete biti vezani za njega… Isto tako ovo vrijedi iz obrnuti slučaj: ako vam se kojim slučajem ili situacijom nije dopala riječ „orah“ to vas je moglo spriječiti da ga ikada probate..

Što želim reći ako Vam se neka riječ ne sviđa, ne odgovara Vam, odbacite je, zamijenite je sa drugom onom koja vama odgovara… ovo vrijedi za naslov ovoga članka, ako ne volimo riječ „grijeh“, onda to nazovimo nesvjesnim, nazovimo ludilom, možda će nas to više približiti istini, realnosti koja stoji za riječi, od dugo upotrebljavane riječi kao što je grijeh, i gotovo da neće ostaviti prostora za krivicu.


Kao ljudska rasa treba li nas vrijeđati da smo pobili više od sto miliona pripadnika svoje vrste samo u dvadesetom vijeku????

Moramo biti svjesni da sa čovjekom dominira „egoistični um“…. Otvorimo malo oči… Što vidimo??

Pogledajmo strah, očaj, pohlepu, nasilje koje vlada svugdje… Pogledajmo monstrume, okrutnost i patnju nevjerovatnih razmjera koje ljudska bića nanose jedni drugima, i nanose i ostalim bićima na ovoj planeti.

Neću osuđivati! Samo gledati“ to je grijeh… to je ludilo… to je ono nesvjesno…

Prvo pogledajmo svoj „um“, u njemu je korijen tog ludila… koji ako ne vladam osobom vodi u grijeh.

Napisala: Žana Alpeza

 

Objavljena Kolumna na BH web portalu  Mrezi Mira 27.08.2017.//