ISCJELITELJI NEPOMIRENJA i PROŠLOSTI

Piše: Žana Alpeza

Korov koji donosi nepomirljivost raste na svim poljima ljudskog života … Kako korov ulazi na vrata u naše živote, prenose ga na našu djecu .. Koliko li je uništeno životna snaga, od ovog korova, jer je toliko nepopustljiv da je zavladao u Dušama djece, mladih, starih … ali najgore je što je ovaj korov među narodima, državama, djecom, ženama, u obiteljima ….

Svaki dan se u našoj državi susrećemo barem s nekoliko primjera bez priznanja krivnje, odgovornosti, a imamo li onda pomirenje … Oni koji se nalaze u poljima nepokirljivosti iskorištavaju urođen strah “robova” i meteža kako bi opravdali zakone nametanja koji su za Mnoge neprihvatljiva.

Neću se osvrćati za ove korove “zla”, jer su oko mene iscjelitelji nepomirenja …. oko mene su oni koji stvaraju nove nade, nove prilike, nove načine pomirenja. Oni su oprostili, oni nas uče kako bismo se sklonili od stvaranja nove nepravde.

Pomirljivost je nešto što su oni naučili da nije slabost, nego poštivanje drugih uvjerenja, prihvaćanje drugih s njegovim slabostima, manama, i dobrim stranama ljudskosti. Oni nisu ovdje da uništavaju “neprijatelje” da uništavaju “nepomirljive” … Oni znaju da nepopustljivost u društvenom zajedništvu u našoj bh. Društvu među narodima, među susjedima, rađa sukobu s nesagledivim posljedicama.

Oni znaju da je suprotnost od nepopustljivosti u čovjeku, u komšiju je odbacivanje očaja .. oni su naučili da je suprotnost od nepomirljivosti ljubiti čovjeka negoli ga uvrijediti, da mu treba dati priliku, da mu treba vjerovati, i najvažnije prihvatiti ga.

Oni su otvorili vrata “otvorena” svima … znaju da nije lako uputit riječ ” onima na tronu vlasti ” ..Znajuči da ih i ne treba bilo kakav savjet ili riječ, jer oni sami sebe smatraju nepogrešivima.

Ne možemo reći da su oni na vlasti svi u istom “košu”, imaju savjesni nositelji vlasti, njihove zadatke, gdje se brinu za čovjeka, do sazivanja situacija, do suočavanja s nedavnom prošlom itd …

Koliko oni mogu uraditi … očito ne puno, govori nam svakodnevnica, govori nam i situacija koja se ne mijenja.

Ali upravo smo mi  “iscjelitelji”  nepomirenja koje svakom svojom atomom bića, svojim djelima, svojim mislima mijenjamo netreperljivost, grčeve prošlosti, ostatke na olupinama mora od naših ožiljaka.

Mi smo ti koji će pomoći jedni drugima u izgrađivanju i “klijiranju” našeg dobra, u otkrivanju drugoga, drugačije, jer smo naučili na trnovitim putem.

 

Kolumna Objavljena na web portalu //

Suočavanje s prošlošću Balkan //

http://www.dwp-balkan.org/bh/news.php?cat_id=4&text_id=359