SVESTRANI UMJETNIK STEPHAN LUPINO PODRŽAO RAD UDRUGE PRAVI PUT

Humanitarka i spisateljica Žana Alpeza o suradnji sa svestranim umjetnikom

Stephan Lupino spada u one ljude koji su radoholičari s jasnom vizijom i ciljem

Predsjednica Udruge Pravi put te humanitarka i spisateljica Žana Alpeza svakodnevno dobiva podršku za svoj rad, a posebno ističe onu od Stephana Lupina, svestranog umjetnika i fotografa, čije stvaralaštvo mnogi kulturnjaci nazivaju „lupinizam“.Svojim, posebnim stilom koji je većini nedokučiv, izrađuje ogromne skulpture koje imaju težinu od 260 kg i slika velika platna uokvirena s punim okvirima od drveta, te izbacuje ono što je u njemu, ludu, kreativnu i nadahnutu energiju.

Poznanstvo koje traje

„Upoznali smo se2018. godine u travnju kada sam imala snimanje HRT-1 za emisiju „Dobro jutro Hrvatska“ u vezi svoje knjige koja je izašla početkom 2018. pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“. Pošto je snimanje bilo u Klovićevim Dvorima u Zagrebu, u isto vrijeme je i Stephan imao svoju izložbu povodom 35 godina rada te smo se upoznali na toj izložbi. Razgovarajući s njim, pronašli smo zajedničku riječ, i tako je nekako počelo naše poznanstvo koje i danas traje. Kada sam mu pokazala knjigu jako ga je zainteresirao moj rad, jer i on kroz svoje skulpture pokazuje na utopiju života. Podržava moj rad kao spisateljice i rad kroz Udrugu Pravi put u socijalno-humanitarnom djelovanju. Puno sam u životu upoznala ljudi koji puno rade, ali on zaista spada u one ljude koji su radoholičari s jasnom vizijom i ciljem. Pošto je sada u pitanju rad koji iziskuje puno fizičke snage i kondicije, jer Stephan radi skulpture koje su po nekoliko metara visoke, ja znam da on često i zaboravi na vrijeme, hladnoću, umor, vrućinu, dok ne postigne ono što je zacrtao. Tako je nažalost u svom „stvaralačkom zanosu“ 2022. godine pao s  dva metra i slomio četiri rebra, pa je jedno vrijeme morao mirovati. Gledajući njegove radove na izložbama zaista često kažem da je „nadmašio samog sebe“.

Stephan  je prepoznat po fotografijama New Yorka ’80-ih godina prošlog stoljeća, a uz te su fotografije njegovi briljantni portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni u prestižnima svjetskim časopisima kao što su Photo, Zoom, Vogue, King, Max, i drugi. No, Lupino se posvetio teško bolesnoj djeci kao metafori umiranja, bolesti, nemoći. Jako je osjetljiv na djecu. Puno njegovih radova s fotografijama su iz bolnice gdje sav doprinos od zarade ide u dobrotvorne svrhe.

Humanitarno djelovanje

„Lupino je imao prigodu nekoliko puta boraviti u Hercegovini, a najviše mu se svidio vodopad Kravica. Pokušavam ga nagovoriti da svoje radove predstavi ovdje u Hercegovini, pa preostaje vidjeti što će biti po tom pitanju, pošto ima unaprijed već dogovorene izložbe. On je jedna topla i ugodna osoba koja je izuzetno obzirna prema umirovljenicima. Mislim da ga je sport oblikovao i psihički i fizički, pošto se rano počeo baviti sportom, uz to je stekao disciplinu koja ga prati cijeli život. Sretan je kad može pomagati. Puno voli darivati. Meni je poklonio dva križa. Ovoga Božića me posebno obradovao kada mi je poslao upravo križ“, istaknula je Žana, dodavši kako rad njezine Udruge prati već deset godina.

„Posebno je što podržava kroz udrugu i rad socijalno humanitarno djelovanje, jer i on sam kroz svoje radove, izložbe i slično pomaže raznim udrugama, centrima, gradovima, bolnicama, tako da se razumijemo po tom pitanju jako dobro. Pošto će moja treća knjiga brzo ugledati ako Bog da svjetlo dana, imam u planu u Zagrebu imati promociju knjige, gdje će Stephan, nadam se kao i do sada što je podržao zadnje dvije knjige, i ovoj pružiti podršku i potporu“,