U organizaciji JU “KŠC” Ljubuški, u četvrtak 30. rujna, s početkom u 19 sati, u Knjižnici Ljubuški, bit će upriličeno predstavljanje knjige “Preživjeti 21. stoljeće” autorice Žane Alpeza.

Ukratko o knjizi: Svanulo je jutro 21. stoljeća. Dan kao i svi drugi. Nema toliko dugo najavljivanog “smaka svijeta” ni razornih predviđanja apokalipse. Iza nas je dvadeset stoljeća, toliko događaja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, različitih nemira, nesreća i sličnih događaja.

A što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li doći i proći još ratova kako bismo mi zadovoljili svoje unutarnje demone? Može li nas spasiti napredak čovječanstva kako bismo bili bolji ljudi? Kolika je cijena koju čovjek, kroz napredak, plaća i nauči li on išta? Kaže se da svaka nova generacija donosi novitete, samo koliko smo mi, ljudi od krvi i mesa, zapravo sposobni nositi se s velikim promjenama u kratkom periodu?

Da, ali gubimo se svakim danom sve više i više, pritom gubimo svoju ljudsku stranu, gubimo sebe, dajemo naše dragocjeno vrijeme nevažnim materijalnim trivijalnim stvarima, gubimo dio identiteta, a sve sa ciljem da budemo nešto što nismo. Dok završavam ovu knjigu njene korice govore o čovjeku koji se na putu ka traganju izgubio, pritom od traganja i traganja je oslabio, zapustio se, ušao u melankoliju bespuća i bezdana, a krenuo je sa torbom punom entuzijazma, nade, bogatstva, ali nije razmišljao o onome što je najvažnije a to je “biti i ostati čovjek”. Iscrpljen od puta, mu stiže anđeo koji donosi nadu čovjeku, pružajući mu ruku spasa i nade, da mu pokaže da se više ne gubi u svojim strmim traganjem nečega nevrijednog.

Tek tada čovjek će napokon progledati.

Recenzenti knjige su hrvatski kazališni i filmski glumac Goran Svrtan,i hrvatska kazališna i filmska glumica Arijana Čulina.

https://iks-portal.info/ksc-ljubuski/kniznica/item/16725-najava-u-knjiznici-ljubuski-predstavljanje-knjige-prezivjeti-21-stoljece.html?fbclid=IwAR0euseeSIpz4YZzLclAMiG8XWU3lJULqqIvQuBGhBRQxv2XfqUsVgKNeF8