Žana Alpeza

Kakav je teret kada imamo osjećaj da je na naše živote stavio planinu?
Osjećam se kao da je iz mene ubačen težak teret, prisutan je takav predobar osjećaj lakoće, osjećam bistro, ali moje probleme i dalje čekaju, je li tako?
Možda da ih izbjegavam samo privremeno?

U našim životima postoje samo situacije; Da li ćemo se baviti ili ostaviti na miru i prihvatiti kao “zbivanje ovog trenutka” – ovisi o nama.
Ovu situaciju je stvorio naš “um”, ali da bi preživjeli potrebno vrijeme. Situacija koju smo riješili ili prihvatiti. Zašto i zbog čega od nje stvoriti problem?

Svjesni smo činjenice da je život sam po sebi pun izazova. Naš um nesvjesno voli probleme jer ih nekako daje nekim vrstom identiteta (o identitetu kroz fazu života ima mnogo putanja). Ali ta naša situacija ukazuje na to da se situacija bavimo mentalno, bez istinskog namjera ili mogućnosti poduzimanja akcije u ovom trenutku, ali i da nesvjesno od nje gradimo dio naše osjećaje o “vlastitom JA”. Postajemo toliko navladani životom da gubim osjećaje o životu, o našem vlastitom “biću”. Ili ako nosimo u našem “umu” teret besmislenosti, teret na stotine stvari koje smo možda ili zasigurno uraditi u budućnosti, umjesto da usmjerimo njegovu pažnju na jedinu stvar koju možemo učiniti u ovom trenutku. Kada stvaramo problem, mi stvaramo bol. Ali ono što bismo mogli da uradimo jeste da donesemo odluku ili jednostavan izbor – što god da sami sebi neću prouzrokovati bol! Kako ovo rečenica sigurno, moćno, zaštitinički zvuči.
Hoćemo li moći dosegnuti moć ove kontrole? Ponekad možda zna i biti radikalna, ali ako ne budemo stvorili bol samima sebe, nećemo ga stvoriti ni drugima. Nećemo negativnošću stvaranja problema zagađivati ​​živote, nećemo štetiti zemlju niti naš “unutarnji prostor”, a na širem aspektu nećemo zagađivati ​​kolektivni duh čovječanstva.

Što je ovdje iluzija uma? Dosta ljudi govore, misle ili je ono što rade zapravo motivirano “strahom”. Strah ne postoji u sadašnjem trenutku, niti je ovaj trenutak naš um usmjerio reakciju iz prošlosti koja intuitivno daje odgovor na situaciju / problem.

Kolumna Objavljena na webu Platforme Hocu.ba//:

Svi problemi predstavljaju iluziju uma